× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Blood Relations Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
  • exam
  • morning-routine
  • tips-tricks
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams

Blood Relations Questions for the CAT exam are part of the Logical Reasoning section of the CAT exam. Through Blood Relations questions, aspirants are tested on concepts related to Logical Reasoning and critical thinking. The difficulty level of the Blood Relations questions can be moderate to difficult.

Blood Relation Practice questions for the CAT exam

Question 1: Four families decided to go for a picnic to Jhumri Talaiya and agreed to meet at a place called Rani ka Talab before moving for the picnic. One family has no kid, while the others have at least one kid each. Amongst each family with kids, at least one kid goes to the picnic. Following is the information about the families.
 
i. The family with two kids came just before the family with no kids. 
ii. D who does not have any kids reached just before C’s family. 
iii. P and his wife reached last with their only kid. 
iv. Q is not B’s husband. 
v. Q and S are fathers. 
vi. C’s and A’s daughters go to the same school. 
vii. B came before D and met A when she reached the fixed place. 
viii. R stays farthest from the place and he is a good singer. 
ix. S explained that his son could not come because of exams. 

    Q 1. Who amongst the females arrived third? 
    (a) A 
    (b) B 
    (c) C 
    (d) D 

    Answer: D

    Q 2. Which is the correct pair of husband and wife? 
    (a) S and D 
    (b) P and C 
    (c) Q and C 
    (d) S and A 

    Answer: B

    Q 3. Whose daughters go to the same school? 
    (a) Q and R 
    (b) P and R 
    (c) P and Q 
    (d) Q and S 

    Answer: C

    Q 4. Whose family has definitely more than one kid? 
    (a) R’s 
    (b) S’s 
    (c) Q’s 
    (d) P’s

    Answer: B        

    Q 5. Among the males, who arrived second? 
    (a) P 
    (b) Q 
    (c) R 
    (d) S 

    Answer: D

Must-do Blood Relation questions for the CAT exam

Question 2: Seven sports awardees—A, B, C, D, E, F and G are to bhonoured at a special luncheon. The players will be seated on the dias in a row. A and G have to catch the flight for their One Day International cricket match and so must be seated at the extreme right. B, the Rajiv Gandhi Khel Ratna recipient must be in the centre. C and D are bitter rivals antherefore must be seated as far apart as possible. 

    Q 1. Which of the following cannot be seated at either end? 
    (a) C 
    (b) D 
    (c) F 
    (d) Cannot be determined

    Answer: C
 
    Q 2. Which of the following pairs cannot be seated together? 
    (a) B & D 
    (b) C & F 
    (c) D & G 
    (d) E & A 

    Answer: D

    Q 3. Which of the following pairs cannot occupy the seats on either side of B? 
    (a) F & D 
    (b) E & G 
    (c) D & E 
    (d) None of these 

    Answer: B

    Q 4. What can be the position of C from the right side? 
    (a) Third 
    (b) Seventh 
    (c) Third or Seventh 
    (d) Cannot be determined 

    Answer: C

Most Important Blood Relation Question for CAT

Question 3: Study the following information carefully and answer the questions that follow: 
Six friends—Alok, Bheem, Chandar, Devdas, Earl and Ferguson are sitting on a bench facing in thesame direction. Chandar is sitting between Alok and Earl;. Devdas is not at the end. Bheem is sittingto the immediate right of Earl. Ferguson is not at the right end. 

    Q 1. Who is to the immediate right of Ferguson? 
    (a) Devdas 
    (b) Alok 
    (c) Either Devdas or Alok 
    (d) Cannot be determined 

    Answer: A

    Q 2. How many persons are there to the left of Chandar? 
    (a) One 
    (b) Two 
    (c) Three 
    (d) Four 

    Answer: C

    Q 3. Who is fourth from the left end? 
    (a) Alok 
    (b) Chandar 
    (c) Bheem 
    (d) Cannot be determined 

    Answer: B

    Q 4. Who is at the left end? 
    (a) Ferguson 
    (b) Alok 
    (c) Bheem 
    (d) Cannot be determined 

    Answer: A


    Q 5. Which of the following is sitting to one side of Devdas?
    (a) Ferguson-Earl 
    (b) Ferguson-Bheem 
    (c) Ferguson-Chandar 
    (d) None of these 

    Answer: D

Find Some Previous Year Blood Relation Questions for CAT

Question 4:  Amudha, Bharatan, Chandran, Dhinesh, Ezhil, Fani and Gowtham are seven people in a town. Any pair of them could either be strangers, acquaintances, or friends. All relationships are mutual. For example, if Amudha is a friend of Bharatan, then Bharatan is also a friend of Amudha. Similarly, if Amudha is a stranger to Bharatan, then Bharatan is also a stranger to Amudha.

The following additional facts are also known.
1. Amudha, Bharatan, and Chandran are mutual strangers.
2. Amudha, Dhinesh, and Fani are Ezil's friends.
3. Chandran and Gowtham are friends.
4. Every friend of Amudha is an acquaintance of Bharatan, and every acquaintance of Bharatan is a friend of Amudha.
5. Every friend of Bharatan is an acquaintance of Amudha, and every acquaintance of Amudha is a friend of Bharatan

    Q 1. Who are Gowtham’s acquaintances?
    A. Dhinesh, Ezhil and Fani
    B. Amudha, Dhinesh and Fani
    C. Bharatan, Dhinesh and Ezhil
    D. Amudha, Bharatan and Fani

    Answer: A

    Q 2. Which of these pairs share the same type of relationship?
    A. (Amudha, Gowtham) and (Ezhil, Fani)
    B. (Bharatan, Chandran) and (Dhinesh, Ezhil)
    C. (Chandran, Ezhil) and (Dhinesh, Gowtham)
    D. (Bharatan, Ezhil) and (Fani, Gowtham)

    Answer: D

    Q 3. Who is an acquaintance of Amudha?
    A. Dhinesh
    B. Fani
    C. Gowtham
    D. Ezhil

    Answer: A

    Q 4. Who is an acquaintance of Chandran?
    A. Dhinesh
    B. Fani
    C. Ezhil
    D. Bharatan

    Answer: B

    Q 5. How many friends does Ezhil have?

    Answer: 3

Stay informed, Stay ahead, and Stay inspired with MBA Rendezvous.