× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Data Analysis & comparison Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
Free
RC
Course
Price 2500 Free
CAT Exam Mega Combo Free
  • exam
    CAT Exam Option Elimination Technique Score 99% Percentile
  • morning-routine
    Daily Routine of Toppers For CAT Preparation
  • tips-tricks
    Tricks that Boost your VARC Score Booster Dose for CAT exam
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
MBA Rendezvous Free CAT Study Material
Download CAT Mega Combo with RC Course
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Data Analysis & comparison Questions for the CAT exam are part of the DILR section in the CAT exam. Through  Data Analysis & comparison questions, aspirants are asked to analyze data and compare data. The difficulty level of the Data Analysis & comparison questions can be moderate to difficult.

CAT Data Analysis & comparision Practice questions for the CAT exam

Question 1: Directions for questions 1 to 4: Refer to the following bar graph and solve the questions based on it.

The following bar chart shows the monthly expenditure of a family comprising of five persons over a period of seven months during three different years.



Q 1. In any of the given years, which month sees the maximum percentage increase in expenses with respect to the previous month?
(a) Feburary 
(b) March
(c) April 
(d) June

Answers :C

Q 2. What is the average monthly expenditure of the whole family in the year 2000?
(a) `314000 
(b) `315000
(c) `316000 
(d) Cannot be determined

Answers : D

Q 3. In April 2000, what was the percentage increase in expenditure over April 1999?
(a) 1.2% 
(b) 2%
(c) 6% 
(d) 9.4%

Answers : A

Q 4. Which period has shown the same change in trend across all the given three years?
(a) February-March
(b) May-June
(c) March-April
(d) January-February

Answers : C
 

Must-do Data Analysis & comparision questions for the CAT exam

Question 2: Directions for questions 1 to 4: Refer to the following bar graph and solve the based on it.


The bar chart given below represents top 10 exporters and their export value (in billion $) in 2008.

Q 1. If India also joins the top ten exporters list by becoming the 11th largest exporter, then what will be the effect on the average exports of these 11 countries; provided the export value of India is $ 10 billion?
(a) The average will increase by 1 billion dollars
(b) The average will decrease by 1 billion dollars
(c) The average will increase by 1.1 billion dollars
(d) None of these

Answer: D

Q 2. The ratio of exports between Spain and Japan is (approximately)
(a) 3 : 4  
(b) 19 : 15
(c) 15 : 19 
(d) 4 : 5

Answer: D


Q 3. What is the average export of all the countries in billion dollars for the year 2008?
(a) 77.66 
(b) 76.76
(c) 76.67 
(d) Cannot be determined 

Answer: D

Q 4. If the exchange rate per dollar is `43 then find the difference between the values of exports by Hong Kong and UK in Rupee.
(a) 28.179 × 109 
(b) 28.179 × 1010
(c) 28.079 × 1010
(d) 28.079 × 1011

Answer: D
 

Most Important Data Analysis & comparison Question for CAT

Questions 3: Directions for questions 1 to 4: Refer to the following bar graph and solve the based on it.



Amount of production and sales by a company over the years (in lacs tonnes)

Q 1. What is the difference between the sales of 1993 and 1995 (in thousand tonnes)? 
(a) 1000 
(b) 50
(c) 100 
(d) 500

Answer: C

Q 2. Total sales of 1991 and 1992 together are approximately what percentage of the sales in 1994?
(a) 120%  
(b) 100%
(c) 50%  
(d) 200%

Answer: A

Q 3. What is the approximate percentage increase in production from 1993 to 1994?
(a) 20% 
(b) 33%
(c) 70% 
(d) 100%

Answer: B

Q 4. The percentage of sales to production is maximum in which of the following years?
(a) 1992 
(b) 1994
(c) 1996 
(d) 1991

Answer: C
 

Find Some Previous Year Data Analysis & comparision Questions for CAT

Question 4: Directions for questions 1 to 4: Refer to the following bar graph and solve the based on it.
The following bar chart gives the cumulative percentage of five different types of bikes produced by Kajaj during the given two years:
Total Bikes produced in 2006 is 4,50,000.



Total bikes produced in 2007 is 520,000.

Q 1. What is the difference in the production of the C type bikes between 2006 and 2007?
(a) 5,000  
(b) 7,500
(c) 10,000  
(d) None of these

Answer: D

Q 2. If 85% of the E type bikes produced during 2006 and 2007 are being sold by the company, then how many E type bikes are left unsold? 
(a) 1,42,800 
(b) 21,825
(c) 29,100  
(d) 21,300

Answer: D

Q 3. What is the approximate percentage share of the A type bikes in the total production of (2007 + 2006)?
(a) 11 
(b) 13
(c) 15 
(d) 9

Answer: B

Q 4. In the case of which of the following types of bikes is the percentage increase from 2006 to 2007 the maximum?
(a) A 
(c) D 
(b) E
(d) B

Answer: C

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.