× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Data Interpretation Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
Free
RC
Course
Price 2500 Free
CAT Exam Mega Combo Free
  • exam
    CAT Exam Option Elimination Technique Score 99% Percentile
  • morning-routine
    Daily Routine of Toppers For CAT Preparation
  • tips-tricks
    Tricks that Boost your VARC Score Booster Dose for CAT exam
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
MBA Rendezvous Free CAT Study Material
Download CAT Mega Combo with RC Course
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Data Interpretation Questions for the CAT exam are part of the DILR section in the CAT exam. Through  Data Interpretation questions, aspirants are asked to analyze data and analytical research methods. The difficulty level of the Interest questions can be moderate to difficult.

CAT Data Interpretation Practice questions for the CAT exam

Question 1: The following graph gives the data on the foreign equity inflow index (FEII) for five countries during 1997 and 1998. FEII is taken as the ratio of the foreign equity inflow (FEI) to the country’s GDP. FEII is expressed as percentage in the graph.

Q 1. Which country has shown the maximum percentage change in FEII in 1998 relative to 1997?
A. India 
B. China
C. Korea 
D. Malaysia

Level: Moderate

Answer: A

Q 2. If China’s FEI is 10 times that of India in the year 1998, which of the following is true for 1998?
A. China’s GDP is 70% more than India’s GDP
B. China’s GDP is 40% more than India’s GDP
C. China’s GDP is 50% more than India’s GDP
D. Nothing can be inferred

Level: Moderate

Answer: C

Q 3. If the GDP of India increased by 5%, GDP of China increased by 7% and that of Korea decreased by 2% 1997 to 1998, which of the following is/are true?
I FEI to China was higher in 1998 than in 1997
II. FEI to China was lower in 1998 than in 1997
III. India’s FEI has increased from 1997 to 1998
IV. FEI to Korea was lower in 1998 than in 1997
V. Korea’s FEI has increased in 1998 from 1997
A. I and III 
B. II and V
C. II, III and V 
D. All of the above

Level: Moderate

Answer: B

Q 4. Which of the following can be inferred from the given data?
A. China’s GDP is more than India’s GDP
B. China’s GDP is less than India’s GDP
C. India’s GDP is less than Malaysia’s GDP
D. Nothing can be deduced

Level: Moderate

Answer: D

Q 5. For how many countries has the FEI increased from 1997 to 1998?
A. 1 
B. 2
C. 3 
D. Indeterminate

Level: Moderate

Answer: D

Must-do Data Interpretation questions for the CAT exam

Question 2: The following graph represents the variables, cost of widgets as a function of quality produced. The cost of production has two components, variable cost which is given in the graph, and fixed cost, which is `800 for the first shift in which 30 widgets can be produced. If production required is more than 30 then a second shift, which can produce 30 widgets, is started and the fixed cost of the second shift is `1200.
Average cost = Total cost/Total number of the widgets
Marginal cost = Change in total cost/Change in number of widgets produced.
One may assume the variable cost of production to behave linearly between two consecutive points of production shown in the graph.

Q 1. What is the appropriate average cost of a widget for a production of 40 widgets?
A. 110 
B. 140
C. 360 
D. 180

Level: Moderate

Answer: B

Q 2. If the number of widgets to be produced increases from 40 to 41, what is the approximate marginal cost?
A. 110 
B. 135
C. 175 
D. 200

Level: Moderate

Answer: B

Q 3. What is the approximate total cost of production for 50 widgets?
A. 5100 
B. 7000
C. 6250 
D. 6000

Level: Moderate

Answer: B

Q 4. If each widgets/produced is sold for 150, how many widgets give the maximum profit per widget produced amongst the following options? Assume that Profit = Sales revenue – Total cost of production
A. 30 
B. 15
C. 25 
D. 60

Level: Moderate

Answer: C

Q 5. For a production of less than 60, which of the following is true?
A. the average cost increases consistently
B. the average cost decreases consistently
C. the average cost decreases to a minimum and then increases
D. the average cost increases to a maximum then decreases

Level: Moderate

Answer: C

Most Important Data Interpretation Question for CAT

Question 3: The following table shows the highest and the average marks obtained by students in subjects over the years. The maximum mark in each subject is 100.

Q 1. What were the grand average marks of the five subjects in 1996?
A. 63 
B. 64
C. 65 
D. 68

Level: Moderate

Answer: A

Q 2. The difference in the average marks in History between 1994 and 1995 was exactly equal to the difference in the highest marks in Hindi between which of the following pair of years?
A. 1992 and 1995 
B. 1993 and 1995
C. 1992 and 1996 
D. none of these

Level: Moderate

Answer: A

Q 3. What was the approximate percentage increase in average marks in history from 1992 and 1993?
A. 20% 
B. 25%
C. 24% 
D. 16%

Level: Moderate

Answer: A

Q 4. The average highest marks in English in 1992, 1993 and 1996 were exactly equal to the highest marks in Hindi in which of the following years?
A. 1996 
B. 1997
C. 1994 
D. 1993

Level: Moderate

Answer: D

Find Some Previous Year Data Interpretation Questions for CAT

Question 4: The following graph shows the variation in the variable and fixed cost of production of a TV. The fixed cost remains fixed in that particular slab and the variable cost varies according to the units produced. It can be seen that the fixed cost remains fixed for the first 300 units, then for the next 500 units and then, for any higher level of units produced. The total production cost is equivalent to the sum of the variable and the fixed cost. 
It is to be assumed that there is no other cost involved in producing the TVs.

Q 1. At a production level of 500 TVs, the selling price per unit is such that there is a net profit of 20%. What will be the impact on the net profit if the selling price 
per unit is reduced by 16.66% and the total number of units produced is increased by 40%?
A. it will increase by less than 20% but more than 10%
B. it will increase by less than 30% but more than 20%
C. it will decrease by less than 15% but more than 5%
D. none of these

Level: Moderate

Answer: D

Q 2. For production levels of less than 1500 units, the variation of the average cost of production per unit has the following relationship with the volume of 
production:
A. decreases uniformly
B. increases uniformly
C. decreases, then increases and then increases again
D. None of these 

Level: Moderate

Answer: D

Q 3. The highest production cost per unit will be observed at the following level of production:
A. 0 –100
B. 300 – 400
C. 800 – 900
D. 1400 – 1500

Level: Moderate

Answer: A

Q 4. What should be the selling price per unit to achieve a break-even if the total number of units produced is 1000?
A. 12500
B. 15500
C. 17500
D. cannot be determined 

Level: Moderate

Answer: B

Q 5. What is the approximate additional cost for producing a TV after 920 units have been produced?
A. 4000
B. 5000
C. 6000
D. 7500

Level: Moderate

Answer: B

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.