× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Inequalities Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
Free
RC
Course
Price 2500 Free
CAT Exam Mega Combo Free
  • exam
    CAT Exam Option Elimination Technique Score 99% Percentile
  • morning-routine
    Daily Routine of Toppers For CAT Preparation
  • tips-tricks
    Tricks that Boost your VARC Score Booster Dose for CAT exam
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
MBA Rendezvous Free CAT Study Material
Download CAT Mega Combo with RC Course
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Inequalities Questions for the CAT exam are part of the Quant section in the CAT exam. Through Inequalities questions, aspirants are tested on concepts related to Modulus functions and the range of inequalities. The difficulty level of the Inequalities questions can be easy to moderate.

CAT Inequalities Practice questions for the CAT exam

Q 1. How many positive integer values can x take that satisfy the inequality (x - 8) (x - 10) (x - 12).......(x - 100) < 0?

A. 25
B. 30
C. 35
D. 40

Answer: B

Q 2. Find the range of x for which (x + 2) (x + 5) > 40?

Answer: x < -10 or x > 3

Q 3. Let n and m be two positive integers such that there are exactly 41 integers greater than 8 m and less than 8 n, which can be expressed as powers of 2. Then, the smallest possible value of  n m+ is 

A. 44
B. 16
C. 42
D. 14

Answer: C

Q 4. The sum of the first two natural numbers, each having 15 factors (including 1 and the number itself), is

Answer: 468

Q 5. Rahul, Rakshita and Gurmeet, working together, would have taken more than 7 days to finish a job. On the other hand, Rahul and Gurmeet, working together would have taken less than 15 days to finish the job. However, they all worked together for 6 days, followed by Rakshita, who worked alone for 3 more days to finish the job. If Rakshita had worked alone on the job then  the number of days she would have taken to finish the job, cannot be
A. 16
B. 21
C. 17
D. 20

Answer: B

Must-do Inequalities questions for the CAT exam

Q 6. There are three persons A B,and C in a room. If a person D joins the room, the average weight of the persons in the room reduces by x kg. Instead of  D, if person E joins the room, the average weight of the persons in the room increases by 2 kg x . If the weight of E is 12 kg more than that of D , then the value of x is

A. 1.5
B. 0.5
C. 1
D. 2

Answer: C

Q 7. Three numbers A, B and C are such that the difference between the highest and the second highest two-digit numbers formed by using two of A, B and C is 5. Also, the smallest two two-digit numbers differ by 2. If B > A > C then what is the value of B?
A. 1 
B. 6 
C. 7 
D. 8

Answer: B

Q 8.  The difference between the number of numbers from 2 to 100 which are not divisible by any other number except 1 and itself and the numbers which are divisible by at least one more number along with 1 and itself.
A. 25 
B. 50
C. 49 
D. can’t be determine

Answer: C

Q 9. The number of coins collected per week by two coin-collectors A and B are in the ratio 3 : 4. If the total number of coins collected by A in 5 weeks is a multiple of 7 , and the total number of coins collected by B in 3 weeks is a multiple of 24, then the minimum possible number of coins collected by A in one week is

Answer: D

Most Important Inequalities Question for CAT

Q 10. When the difference between the number 842 and its reverse is divided by 99, the remainder will be
A. 0 
B. 1
C. 74
D. 17

Answer: A

Q 11: When the difference between the number 783 and its reverse is divided by 99, the quotient will be
A. 1 
B. 10
C. 3 
D. 4

Answer: D

Q 12: Find the number of numbers from 1 to 100 which are not divisible by 2.
A. 51 
B. 50
C. 49 
D. 48

Answer: B

Q 13: Find the number of numbers from 1 to 100 that are not divisible by any one of 2, 3, and 5.
A. 26 
B. 27
C. 29 
D. 32

Answer: A

Q 14. The last digit of the number obtained by multiplying the numbers 81 × 82 × 83 × 84 × 85 × 86 × 87 × 88 × 89 will be
A. 0 
B. 9
C. 7
D. 2

Answer: A

Find Some Previous Year Inequalities Questions for CAT

Q 15. The sum of the digits of a two-digit number is 10, while when the digits are reversed, the number decreases by 54. Find the changed number.
A. 28 
B. 19
C. 37 
D. 46

Answer: D

Q 16. When we multiply a certain two-digit number by the sum of its digits, 405 is achieved. If you multiply the number written in reverse order of the same digits by the sum of the digits, we get 486. Find the number.
A. 81 
B. 45
C. 36 
D. 54

Answer: B

Q 17. The sum of two numbers is 15 and their geometric mean is 20% lower than their arithmetic mean. Find the numbers.
A. 11, 4 
B. 12, 3
C. 13, 2 
D. 10, 5

Answer: A

Q 18. The difference between two numbers is 48 and the difference between the arithmetic mean and the geometric mean is two more than half of 1/3 of 96. Find the numbers.
A. 49, 1
B. 12, 60
C. 50, 2 
D. 36, 84

Answer: A

Q 19. In a regular polygon, any interior angle exceeds the exterior angle by 120 degrees. Then, the number of diagonals of this polygon is

Answer: 54

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.