× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Interpreting Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
Free
RC
Course
Price 2500 Free
CAT Exam Mega Combo Free
  • exam
    CAT Exam Option Elimination Technique Score 99% Percentile
  • morning-routine
    Daily Routine of Toppers For CAT Preparation
  • tips-tricks
    Tricks that Boost your VARC Score Booster Dose for CAT exam
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
MBA Rendezvous Free CAT Study Material
Download CAT Mega Combo with RC Course
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

CAT Interpreting Questions for the CAT exam are part of the Quant section in the CAT exam. Through Interpreting questions, aspirants are tested on comparison and analysis of data. The difficulty level of the Interpreting questions can be easy to moderate.

CAT Interpreting missing data Practice questions for the CAT exam

Question 1: Directions for questions 1 to 5: Refer to the bar graphs below and answer the following questions.

Mock Questions on Data Interpretation and Logical Reasoning

Mock Questions on Data Interpretation and Logical Reasoning

Graph I and Graph II show the Protein and Carbohydrate content and the price per kg. (in Rupees) of Soya Products, Red Meat, Milk Products and Cereals for 2002-2003, 2003-2004 and 2004-2005 respectively.

Q 1.  In the year 2002-2003, find out from which source was protein the costliest.

A. Soya Products               
B. Red Meat           
C. Milk Products      
D. Cereals

Answer: D

Q 2.  What is the ratio of the cost of 1 gram of Carbohydrate from the costliest source to that from the cheapest source in the year 2002-2003?

A. 1.44                           
B. 1.43                  
C. 1.80                  
D. 1.14

Answer: C

Q 3.  If 250 grams of Protein from each product is required, then how much it will cost (approximately), in the year 2004-2005?

A. Rs.100                        
B. Rs.120              
C. Rs.140              
D. Rs.200

Answer: D

Q 4.  If the given sources are the only available sources of Protein, then what was (approximately) the percentage change in the average Protein price/kg.for the year 2003-2004 over the year 2002-2003?

A. 0.5                             
B. 0.9                   
C. 2                      
D. 5

Answer: A

Q 5.  If Soya Products, Red Meat, Mil Products and Cereals are in the ratio 1 : 2 : 3 : 4 for a mixture then what percent of this mixture will be other than Proteins and Carbohydrates?

A. 30.5%                          
B. 35.5%               
C. 51.2%                
D. 24.9%

Answer: D

Must-do Interpreting missing data questions for the CAT exam

Question 2: There are six women, Shalini, Divya, Ritu, Rashmi, Nisha andRenu in a family of 12 members. There are few married couples in the family and none of the grand children are married. Sunil is married into the family. Rohan, Mahesh and Jatin have a nehhewDippesh who is the only son of Rashmi. Ravi is the parental grandfather of Nisha. Ritu is the daughter-in-law of Shalini. Renu is the first cousin of Dipesh. Shalini has only three grand grandchildren. Mahesh has two brothers and only unmarried maternal uncle, Jatin is the brother-in-law of Sunil. Rohan is the parental uncle of Nisha. Ritu has two daughters one of whom is Nisha.

Q 1.  How married couples are there in the second generation?

A. 1                       
B. 2                       
C. 3                       
D. 4

Answer: C

Q 2.  Who is Dipesh?

A. Son of Mahesh                                  
B. Grandson of Ravi           
C. Son of Rohan                                    
D. Nephew of Sunil

Answer: A

Q 3.  Which of the following is a married couple?

A. Rohan and Ritu                                 
B. Shalini and Mahesh
C. Renu and Sunil                                  
D. Mahesh and Ritu

Answer: B

Q 4.  Who is Rashmi?

A. Wife of Mahesh                               
B. Aunt of Renu                            
C. Mother of Nisha                              
D. Mother of Shalini

Answer: D

Q 5.  Which one of the following is true?

A. Dipesh is son of Mahesh                 
B. Ravi has only two married children    
C. Ravi is parental grandfather of Renu
D. None of these

Answer: C

Most Important Interpreting missing data Question for CAT

Question 3: Sharma Jee wants to buy a book and is confused between four novels of different genres -  mystery, horror, comedy and thriller. The novels are written by Lalu, Monu, Nonu and Ovattio and published by Purshottam, Quattchori, Rajveer and Sarkar, not necessarily in the same order. The horror novel is published by Quattchori and the thriller novel is written by Nonu. Each novel is written by a different author and published by a different publisher. It is also known that Lalu and Monu get their books published by Purshottam or Quattchori only.
 

Q 1. If the mystery novel is written by Ovattio then who can be the publisher of the comedy novel?

A. Purshottam or Quattchori                             
B. Only Purshottam
C.  Purshottam or Rajveer                                  
D. Purshottam or Rajveer or Sarkar

Answer: A

Q 2. How many combinations of publisher and author are possible for the mystery novel?

A. 6                              
B. 3                             
C. 4                              
D. 5

Answer: D

Find Some Previous Year Interpreting missing data Questions for CAT

Question 4. Sixteen candies are to be distributed among four boys Raja, Ram, Mohan and Roy such that each boy receives at least one candy and no two boys receive the same number of candies. Roy should receive 4 more candies than Ram. The number of candies received by Ram should be less than that received by Raja but more than that received by Mohan. 

Q 1. What is the difference between the maximum and the minimum number of candies that Raja can receive?

A. 1                              
B. 2                              
C. 3                              
D. 4

Answer: B

Q 2. Eight floors in a building (from 1 to 8) are occupied by A, B, C, D, E, F, G and H, with each person occupying a distinct floor. Further it is known that:

A. A lives 5 floors above B.
B. H lives on the only floor between C and E.
C. D and F live on adjacent floors.
D. B does not live on the 1st floor.

Answer: C

Q 3. ‘N’ is defined as the difference between the floor numbers of C and D. How many different values of‘N’ are possible?

A. 4                              
B. 8                              
C. 6                              
D. 5

Answer: A

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.