× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

CAT Progression & Series Practice Questions: Moderate, Practice, and Previous Year Questions

Trusted By 12k+ Aspirant
Free
RC
Course
Price 2500 Free
CAT Exam Mega Combo Free
  • exam
    CAT Exam Option Elimination Technique Score 99% Percentile
  • morning-routine
    Daily Routine of Toppers For CAT Preparation
  • tips-tricks
    Tricks that Boost your VARC Score Booster Dose for CAT exam
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
MBA Rendezvous Free CAT Study Material
Download CAT Mega Combo with RC Course
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Progression & Series Questions for the CAT exam are part of the Quant section in the CAT exam. Through Progression & Series questions, aspirants are tested on number theory and algebra. The difficulty level of the Progression & Series questions can be easy to moderate.

CAT Progression & Series Practice questions for the CAT exam

Q 1. The sum of the integers lying between 1 and 100 (both inclusive) and divisible by 3 or 5 or 7 is
A. 818
B. 1828
C. 2838
D. 3848

Answer:

Q 2. The maximum value of the sum of the AP 50,48,46,44,… is
A. 650
B. 450
C. 558
D. 648

Answer: A

Q 3. The first two terms of a geometric progression add up to 12. The sum of the third and the fourth terms is 48. If the terms of the geometric progression are alternately positive and negative, then the first term is
A. –4
B. –12
C. 12
D. 4

Answer: B

Q 4. For the given pair (x, y) of positive integers, such that 4x-17y=1 and x<1000 how many integer values of y satisfy the given conditions?
A. 56
B. 57
C. 58
D. 59

Answer: D

Must-do Progression & Series questions for the CAT exam?

Q 5: One year payment to the servant is Rs. 90 plus one turban. The servant leaves after 9 months and receives Rs. 65 and turban. Then find the price of the turban
A. Rs.10
B. Rs.15
C. Rs.7.5
D. Cannot be determined

Answer: A

Q 6: In CAT 2007 there were 75 questions. Each correct answer was rewarded by 4 marks and each wrong answer was penalized by 1 mark. In how many different combination of correct and wrong answer is a score of 50 possible?
A. 14
B. 15
C. 16
D. None of these

Answer: D

Q 7: How many integer solutions exist for the equation 8x – 5y = 221 such that x×y<0
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8

Answer: C

Q 8: How many integer solutions exists for the equation 11x + 15y = -1 such that both x and y are less than 100?
A. 15
B. 16
C. 17
D. 18

Answer: B

Q 7: The number of ordered pairs of natural numbers (a, b) satisfying the equation 2a + 3b = 100 is:
A. 13
B. 14
C. 15
D. 16

Answer: D

Q 8: For how many positive integral values of N, less than 40 does the equation 3a – Nb = 5, have no integer solution
A. 13
B. 14
C. 15
D. 12

Answer: A

Most Important Progression & Series Question for CAT

Q 9: What are the number of integral solutions of equation 7x + 3y = 123 for x,y > 0
A. 3
B. 5
C. 12
D. Infinite

Answer: B

Q 10: The cost of 3 hamburgers, 5 milk shakes, and 1 order of fries at a certain fast food restaurant is $23.50. At the same restaurant, the cost of 5 hamburgers, 9 milk shakes, and 1 order of fries is $39.50. What is the cost of 2 hamburgers, 2 milk shakes, and 2 orders of fries at this restaurant?
A. 10
B. 15
C. 7.5
D. Cannot be determined

Answer: B

Q 11: How many integer solutions are there for the equation: |x| + |y| =7?
A. 24
B. 26
C. 14
D. None of these

Answer: D

Q 12: A shop stores x kg of rice. The first customer buys half this amount plus half a kg of rice. The second customer buys half the remaining amount plus half a kg of rice. Then the third customer also buys half the remaining amount plus half a kg of rice. Thereafter, no rice is left in the shop. Which of the following best describes the value of x?
A. 2 ≤ x ≤ 6
B. 5 ≤ x ≤ 8
C. 9 ≤ x ≤ 12
D. 11 ≤ x ≤ 14

Answer: B

Q 13. If both a and b belong to the set (1, 2, 3, 4), then the number of equations of the form ax2+bx+1=0 having real roots is
A. 10
B. 7
C. 6
D. 12

Answer: B

Find Some Previous Year Progression & Series Questions for CAT

Q 14: Rakesh and Manish solve an equation. In solving Rakesh commits a mistake in constant term and finds the root 8 and 2. Manish commits a mistake in the coefficient of x and finds the roots -9 and -1. Find the correct roots.
A. 9,1
B. -9,1
C. -8,-2
D. None of these

Answer: A

Q 15: The number of quadratic equations which are unchanged by squaring their roots is
A. 2
B. 4
C. 6
D. None of these.

Answer: D

Q 16. A quadratic function f(x) attains a maximum of 3 at x = 1. The value of the function at x = 0 is 1. What is the value of f (x) at x = 10?
A. -105
B. -119
C. -159
D. -110

Answer: C

Q 17. Find abc if a+b+c = 0 and a3+ b3+ c3=216
A. 48
B. 72
C. 24
D. 216

Answer: B

Q 18. If the A.M. of the roots of a quadratic equation is 8/5 and the A.M. of their reciprocals is 8/7, then the equation is
A. 5x2-16x+7=0
B. 7x2-16x+5=0
C. 7x2-16x+8=0
D. 3x2-12x+7=0

Answer: A

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.