× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

16+ Reading Comprehension passages for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
Free
RC
Course
Price 2500 Free
CAT Exam Mega Combo Free
  • exam
    CAT Exam Option Elimination Technique Score 99% Percentile
  • morning-routine
    Daily Routine of Toppers For CAT Preparation
  • tips-tricks
    Tricks that Boost your VARC Score Booster Dose for CAT exam
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
MBA Rendezvous Free CAT Study Material
Download CAT Mega Combo with RC Course
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Reading Comprehension Questions are part of the VARC section of the CAT exam. Through Reading Comprehension questions, aspirants are asked to Read the passage carefully and choose the correct option accordingly. The difficulty level of the Grammar and Sentence questions can be easy to moderate.

How to improve Reading Comprehension for CAT?

  • Practice worksheets as much as you can to improve reading speed and answer correctly
  • Read actively and understand what's the author's main point and the tone of the author
  • Read the Questions first to focus on the information needed to answer the questions
  • Use context clues to figure out the meaning of the unfamiliar words in the passage
  • Make Notes in the margin once you find the answers to the questions to save time

RC Tricks for the CAT Exam

  • Pay attention to words like "all', "never",  and "always" in answer choices as they are unlikely to be correct
  • Skip Opinionated choices unless the question specifically requires inferential deduction
  • Try to Identify the tone of a reading comprehension passage
  • Do not ignore grammar it can lead to misunderstanding of the passage
  • Building a strong vocabulary can make you understand complex passages and answers accurately

RC Concepts for the CAT Exam

  • Understand Question types correctly
  • Focus on the Main Idea of the passage rather than small details
  • Underlining Key phrases
  • Attend the RC Mock test as much as possible
  • Skimming and Scanning

What are some CAT Reading Comprehension Practice Passages?

Passage 1: Directions (Q. 1 to 4): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

The Chinese have two different concepts of a copy. Fangzhipin ... are imitations where the difference from the original is obvious. These are small models or copies that can be purchased in a museum shop, for example. The second concept for a copy is fuzhipin ... They are exact reproductions of the original, which, for the Chinese, are of equal value to the original. It has absolutely no negative connotations. The discrepancy with regard to the understanding of what a copy is has often led to misunderstandings and arguments between China and Western museums. The Chinese often send copies abroad instead of originals in the firm belief that they are not essentially different from the originals. The rejection that then comes from the Western museums is perceived by the Chinese as an insult.... The Far Eastern notion of identity is also very confusing to the Western observer. The Ise Grand Shrine [in Japan] is 1,300 years old for the millions of Japanese people who go there on pilgrimage every year. But in reality, this temple complex is completely rebuilt from scratch every 20 years.... The cathedral of Freiburg Minster in southwest Germany is covered in scaffolding almost all year round. The sandstone from which it is built is a very soft, porous material that does not withstand natural erosion by rain and wind. After a while, it crumbles. As a result, the cathedral is continually being examined for damage, and eroded stones are replaced. And in the cathedral's dedicated workshop, copies of the damaged sandstone figures are constantly being produced. Of course, attempts are made to preserve the stones from the Middle Ages for as long as possible. But at some point, they too are removed and replaced with new stones.
Fundamentally, this is the same operation as with the Japanese shrine, except in this case the production of a replica takes place very slowly and over long periods of time   In the field of art as well, the idea of an unassailable original developed historically in the Western world. Back in the 17th century [in the West], excavated artworks from antiquity were treated quite differently from today. They were not restored in a way that was faithful to the original. Instead, there was massive intervention in these works, changing their appearance.... It is probably this intellectual position that explains why Asians have far fewer scruples about cloning than Europeans. The South Korean cloning researcher Hwang Woo-suk, who attracted worldwide attention with his cloning experiments in 2004, is a Buddhist. He found a great deal of support and followers among Buddhists, while Christians called for a ban on human cloning.... Hwang legitimised his cloning experiments with his religious affiliation: 'I am Buddhist, and I have no philosophical problem with cloning. And as you know, the basis of Buddhism is that life is recycled through reincarnation. In some ways, I think, therapeutic cloning restarts the circle of life.'

Q 1:  Which one of the following scenarios is unlikely to follow from the arguments in the passage?
A. A 17th century British painter would have no problem adding personal touches when restoring an ancient Roman painting.
B. A 17th century French artist who adhered to a Christian worldview would need to be completely true to the original intent of a painting when restoring it.
C. A 20th century Japanese Buddhist monk would value a reconstructed shrine as the original.
D. A 21st century Christian scientist is likely to oppose cloning because of his philosophical orientation.

Answer:  Option (B) is correct.

Detailed Explanation: The passage focuses on the cultural differences in the concept of the value placed on original art work and the value of a copy of the art work. According to the passage, this difference in viewpoint causes tension and misunderstanding between China and the Western country. While drawing the difference in the penultimate paragraph, the passage states that in the 17th century, excavated artworks from antiquity were treated in a different manner than the way they are treated today and were not restored in a way that was faithful to the original. Instead, there was "massive intervention" in these works, changing their appearance. The question asks us to select the option with the least likelihood of following the argument. Option (A) can be derived from the second last paragraph paragraph. Option (B) is contrary to the information given in the paragraph. The rest of the two options can't be ascertained

Q 2:  Which one of the following statements does not correctly express the similarity between the Ise Grand Shrine and the cathedral of Freiburg Minster?
A. Both are continually undergoing restoration.
B. Both were built as places of worship.
C. Both will one day be completely rebuilt.
D. Both can be regarded as very old structures.

Answer: Option (A) is correct.

Detailed Explanation: The question asks about the dissimilarity between the Ise Grand Shrine and the cathedral of Freiburg Minster. Options B, C, and D are mentioned or derived from the paragraphs 2 and 3. Option (A) cannot be derived from the passage. As we know, the Freiburg Minster is continually going through restoration and is covered in scaffolding almost all year around; the same is not true about the Ise Grand Shrine.

Q 3:  The value that the modern West assigns to "an unassailable original" has resulted in all of the following EXCEPT:
A. It discourages them from simultaneous displays of multiple copies of a painting.
B. It allows regular employment for certain craftsmen.
C. It discourages them from making interventions in ancient art.
D. It discourages them from carrying out human cloning.

Answer: Option (D) is correct.

Detailed Explanation: This is again a question with close options that tests your ability to analyse and anticipate. The question asks which option is not the result of the value assigned by the western world to the original art work. Based on the passage, the value of the original is way higher in the Western world. This fact might discourage simultaneous displays of multiple copies of a painting. Hence, option (A) is ruled out. Given that there is a huge emphasis on the original work, regular employment of craftsmen who are responsible for preserving and restoring original works of art, such as examining the artwork for damage and replacing eroded or damaged elements, is a fair possibility. Hence, option (B) is ruled out. Option (C) is also possible for the same reason. Option (4) is not stated and cannot be inferred from the passage. Though the passage hints that the west's attitude towards the original has altered its attitude towards cloning, nothing is explicit.

Q 4:  Based on the passage, which one of the following copies would a Chinese museum be unlikely to consider as having less value than the original?
A. Pablo Picasso's painting of Vincent van Gogh's original painting, identical in every respect.
B. Pablo Picasso's miniaturised, but otherwise faithful and accurate painting of Vincent van Gogh's original painting.
C. Pablo Picasso's painting of Vincent van Gogh's original painting, bearing Picasso's signature.
D. Pablo Picasso's photograph of Vincent van Gogh's original painting, printed to exactly the same scale.

Answer: Option (A) is correct.

Detailed Explanation: The question asks to choose the option that is unlikely to be considered as having less value than the original work by the Chinese museum, which means you have to look for the option that is of similar or higher value. From the first paragraph of the passage, it is clear that an exact reproduction of the original is considered to be of equal value to the original for the Chinese. Hence, option (1) which is an exact copy of the original, will be considered to be of equal value.

What are the Must-do Reading Comprehension Passages for the CAT exam?

Passage 2: Directions (Q. 5 to 8): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

Stoicism was founded in 300 BC by the Greek philosopher Zeno and survived in the Roman era until about AD 300. According to the Stoics, emotions consist of two movements. The first movement is the immediate feeling and other reactions (e.g., physiological response) that occur when a stimulus or event occurs. For instance, consider what could have happened if an army general accused Marcus Aurelius of treason in front of other officers. The first movement for Marcus may have been (internal) surprise and anger in response to this insult, accompanied perhaps by some involuntary physiological and expressive responses such as face flushing and a movement of the eyebrows. The second movement is what one does next about the emotion. Second movement behaviours occur after thinking and are under one's control. Examples of second movements for Marcus might have included a plot to seek revenge, actions signifying deference and appeasement, or perhaps proceeding as he would have proceeded whether or not this event occurred: continuing to lead the Romans in a way that Marcus Aurelius believed best benefited them. In the Stoic view, choosing a reasoned, unemotional response as the second movement is the only appropriate response.

The Stoics believed that to live the good life and be a good person, we need to free ourselves of nearly all desires such as too much desire for money, power, or sexual gratification. Prior to second movements, we can consider what is important in life. Money, power, and excessive sexual gratification are not important. Character, rationality, and kindness are important. The Epicureans, first associated with the Greek philosopher Epicurus ... held a similar view, believing that people should enjoy simple pleasures, such as good conversation, friendship, food, and wine, but not be indulgent in these pursuits and not follow passion for those things that hold no real value like power and money. As Oatley (2004) states, "the Epicureans articulated a view-enjoyment of relationship with friends, of things that are real rather than illusory, simple rather than artificially inflated, possible rather than vanishingly unlikely-that is certainly relevant today" ... In sum, these ancient Greek and Roman philosophers saw emotions, especially strong ones, as potentially dangerous. They viewed emotions as experiences that needed to be [reined] in and controlled.

As Oatley (2004) points out, the Stoic idea bears some similarity to Buddhism. Buddha, living in India in the 6th century BC, argued for cultivating a certain attitude that decreases the probability of (in Stoic terms) destructive second movements. Through meditation and the right attitude, one allows emotions to happen to oneself (it is impossible to prevent this), but one is advised to observe the emotions without necessarily acting on them; one achieves some distance and decides what has value and what does not have value. Additionally, the Stoic idea of developing virtue in oneself, of becoming a good person, which the Stoics believed we could do because we have a touch of the divine, laid the foundation for the three monotheistic religions: Judaism, Christianity, and Islam ... As with Stoicism, tenets of these religions include controlling our emotions lest we engage in sinful behaviour.

Q 5: "Through meditation and the right attitude, one allows emotions to happen to oneself (it is impossible to prevent this), but one is advised to observe the emotions without necessarily acting on them; one achieves some distance and decides what has value and what does not have value." In the context of the passage, which one of the following is not a possible implication of the quoted statement?
A. Meditation allows certain out-of-body experiences that permit us to gain the distance necessary to control our emotions.
B. The observation of emotions in a distant manner corresponds to the second movement referred to earlier in the passage.
C. "Meditation and the right attitude", in this instance, implies an initially passive reception of all experiences.
D. Emotional responses can make it difficult to distinguish valuable experiences from valueless experiences.

Answer: Option (A) is correct.

Detailed Explanation: The passage suggests that through meditation and the right attitude, one allows emotions to happen to oneself (it is impossible to prevent this), but one is advised to observe the emotions without necessarily acting on them. The passage says that the second act is what one does next with the emotion and that it occurs after thinking and is under one's control. Observing emotions in a distant manner, as described in the quote, Hence, options (B), (C), and (D) are implied. Option (A) is not implied because the passage nowhere talks about or even hints at an out-of-body experience.

Q 6: Which one of the following statements would be an accurate inference from the example of Marcus Aurelius?
A. Marcus Aurelius was one of the leaders of the Roman army.
B. Marcus Aurelius plotted revenge in his quest for justice.
C. Marcus Aurelius was humiliated by the accusation of treason in front of the other officers.
D. Marcus Aurelius was a Stoic whose philosophy survived in the Roman era.

Answer: Option (A) is correct.

Detailed Explanation: From the lines "if an army general accused Marcus Aurelius of treason in front of other officers," option (A) can be derived. The other options are neither hinted at nor mentioned in the passage. Option (B) is ruled out because the passage simply states that Marcus's second movement in the given situation could be to plot revenge. But nothing as such happened; it is merely a hypothesis. Option (C) is eliminated because the passage merely describes the immediate feeling and other reactions that may have occurred in response to the stimulus of the accusation against Marcus. It makes no mention of Marcus Aurelius' reaction to the accusation. Option (D) is also ruled out because the author only uses Marcus as an example of what might have happened in a specific situation. He does not represent Marcus as a stoic.

Q 7: Which one of the following statements, if false, could be seen as contradicting the facts/arguments in the passage?
A. In the Epicurean view, indulging in simple pleasures is not desirable.
B. Despite practising meditation and cultivating the right attitude, emotions cannot ever be controlled.
C. In the Stoic view, choosing a reasoned, unemotional response as the first movement is an appropriate response to emotional situations.
D. The Greek philosopher Zeno survived in the Roman era until about AD 300.

Answer: Option (A) is correct.

Detailed Explanation: The question asks us to select the option that, if false, would contradict the facts/arguments given in the passage which means the information, if not false, would be supported by the passage. Option (A) is supported by the passage. Refer to the lines: The Epicureans, first associated with the Greek philosopher Epicurus... held a similar view, believing that people should enjoy simple pleasures, such as good conversation, friendship, food, and wine, but not be indulgent in these pursuits and not follow passion for those things that hold no real value, like power and money. If option (A) is considered false, it would contradict the information stated in the passage. Hence, it is the correct answer. Option (B) states that despite any effort, emotions cannot be controlled. If this is considered to be false, the statement would be: by practising meditation and cultivating a right attitude, emotions can be controlled. This is supported by the passage. So, option (B) is ruled out. Option (C) if falsified, is supported by the passage. As per the passage, stoicism was founded by Zeno and survived into the Roman era until about 300 AD. Nothing is mentioned about the survival of Zeno.

Q 8: On the basis of the passage, which one of the following statements can be regarded as true?
A. The Epicureans believed in controlling all
B. The Stoic influences can be seen in multiple religions.
C. There were no Stoics in India at the time of the Roman civilisation.
D. The Stoics valourised the pursuit of money, power, and sexual gratification.

Answer: 8. Option (B) is correct.

Detailed Explanation: From the last two lines of the passage, option (B) can be easily deduced. The passage states that Epicureans believed in enjoying simple pleasures without being indulgent or pursuing things with no real value. This makes option (A) incorrect. Also passage states that the stoics believed in freeing themselves of nearly all desires, including excessive desires for money, power, and sexual gratification. This makes option (D) incorrect. Option (C) is not mentioned in the passage. 

What were the previous year CAT Reading Comprehension Passages?

Passage 3: Directions (Q. 9 to 12): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

Stories concerning the Undead have always been with us. From out of the primal darkness of Mankind's earliest years, come whispers of eerie creatures, not quite alive (or alive in a way which we can understand), yet not quite dead either. These may have been ancient and primitive deities who dwelt deep in the surrounding forests and in remote places, or simply those deceased who refused to remain in their tombs and who wandered about the countryside, physically tormenting and frightening those who were still alive. Mostly they were ill-defined-strange sounds in the night beyond the comforting glow of the fire, or a shape, half-glimpsed in the twilight along the edge of an encampment. They were vague and indistinct, but they were always there with the power to terrify and disturb. They had the power to touch the minds of our early ancestors and to fill them with dread. Such fear formed the basis of the earliest tales although the source and exact nature of such terrors still remained very vague. And as Mankind became more sophisticated, leaving the gloom of their caves and forming themselves into recognisable communities-towns, cities, whole cultures-so the Undead travelled with them, inhabiting their folklore just as they had in former times. Now, they began to take on more definite shapes. They became walking cadavers; the physical embodiment of former deities and things which had existed alongside Man since the Creation. Some still remained vague and ill-defined but, as Mankind strove to explain the horror which it felt towards them, such creatures emerged more readily into the light.

In order to confirm their abnormal status, many of the Undead were often accorded attributes, which defied the natural order of things-the power to transform themselves into other shapes, the ability to sustain themselves by drinking human blood, and the ability to influence human minds across a distance. Such powers-described as supernatural-only [lent] an added dimension to the terror that humans felt regarding them. And it was only natural, too, that the Undead should become connected with the practice of magic. From very early times, Shamans and witchdoctors had claimed at least some power and control over the spirits of departed ancestors, and this has continued down into more 'civilised' times. Formerly, the invisible spirits and forces that thronged around men's earliest encampments, had spoken"through" the tribal Shamans but now, as entities in their own right, they were subject to magical control and could be physically summoned by a competent sorcerer. However, the relationship between the magician and an Undead creature was often a very tenuous and uncertain one. Some sorcerers might have even become Undead entities once they died, but they might also have been susceptible to the powers of other magicians when they did. From the Middle Ages and into the Age of Enlightenment, theories of the Undead continued to grow and develop. Their names became more familiar-werewolf, vampire, ghoul-each one certain to strike fear into the hearts of ordinary humans.
 
Q 9. Which one of the following observations is a valid conclusion to draw from the statement, "From out of the primal darkness of Mankind's earliest years, come whispers of eerie creatures, not quite alive (or alive in a way which we can understand), yet not quite dead either."?
A. We can understand the lives of the eerie creatures in Mankind's early years through their whispers in the darkness.
B. Long ago, eerie creatures used to whisper in the primal darkness that they were not quite dead.
C. Mankind's early years were marked by a belief in the existence of eerie creatures that were neither quite alive nor dead.
D. Mankind's primal years were marked by creatures alive with eerie whispers, but seen only in the darkness.

Answer: Option (C) is correct.

Detailed Explanation: The statement suggests that mankind in its earliest years believed in the existence of the eerie creatures, which are neither alive nor dead. This expression is aptly captured in Option (C). Hence, answer (C) is the correct one. Option (D) and option (B) distort the meaning of the given sentence. Hence, they are eliminated. There is no mention of comprehending the eerie creatures' lives in the passage. Hence, option (A) is ruled out.

Q 10.  All of the following statements, if false, could be seen as being in accordance with the passage, EXCEPT:
A. The growing sophistication of Mankind meant that humans stopped believing in the Undead.
B. The transition from the Middle Ages to the Age of Enlightenment saw new theories of the Undead.
C. The Undead remained vague and ill­ defined, even as Mankind strove to understand the horror they inspired.

Answer: Option (B) is correct.

Detailed Explanation: The question asks you to choose the option that, if false, would not be in accordance with the information given in the passage. The passage implies that as mankind progressed, the concept of the undead evolved and began taking more definite forms. If we falsify option (A), it will be read as follows: Humans, despite their increasing sophistication, continued to believe in the undead. This is true as per the passage. Hence, option (A) is ruled out. Option (B), if falsified, will be read as follows: The transition from the Middle Ages to the Age of Enlightenment did not see new theories of the undead. This is contrary to the information given in the passage. The last paragraph of the passage makes it clear that from the Middle Ages into the Age of Enlightenment, theories of the undead continued to grow and develop.

Q 11:  Which one of the following statements best describes what the passage is about?
A. The writer describes the ways in which the Undead come to be associated with Shamans and the practice of magic.
B. The passage describes the failure of human beings to fully comprehend their environment.
C. The writer discusses the transition from primitive thinking to the Age of Enlightenment.
D. The passage discusses the evolution of theories of the Undead from primitive thinking to the Age of Enlightenment

Answer: Option (D) is correct.

Detailed Explanation: The passage does not aim to tell how the undead and the shamans became associated. The point is not to highlight humanity's failure to comprehend the full scope of the undead. Hence, options (A) and (B) are ruled out. Option (C) is too vague to select because it leaves out the key idea (the undead). The passage starts with the perception of the earliest mankind about the undead and goes on to explain the change in this perception along with the growth of mankind in various ages. Among all the options, only option (D) encompasses the essence of the passage.

Q 12: "In order to confirm their abnormal status, many of the Undead were often accorded attributes, which defied the natural order of things ... " Which one of the following best expresses the claim made in this statement?
A. The Undead are deified in nature's order by giving them divine attributes.
B. According the Undead, an abnormal status is to reject the natural order of things.
C. Human beings conceptualise the Undead as possessing abnormal features.
D. The natural attributes of the Undead are rendered abnormal by changing their status.

Answer: Option (C) is correct.

Detailed Explanation: According to the passage, humans conceptualised the undead's abnormal status by asserting that the undead possess abnormal features such as the ability to change form and be controlled from a distance. Option (1), Option (2), and Option (4) are distorted options. Hence, they can be eliminated easily.

What were the Reading Comprehension Passages on the CAT 2022 exam?

Passage 4: Directions (Q. 13 to 16): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

Critical theory of technology is a political theory of modernity with a normative dimension. It belongs to a tradition extending from Marx to Foucault and Habermas according to which advances in the formal claims of human rights take centre stage while in the background, centralisation of ever more powerful public institutions and private organisations imposes an authoritarian social order.
Marx attributed this trajectory to the capitalist rationalisation of production. Today, it marks many institutions besides the factory and every modern political system, including so-called socialist systems. This trajectory arose from the problems of command over a disempowered and deskilled labour force; but everywhere [that] masses are organised - whether it be Foucault's prisons or Habermas's public sphere - the same pattern prevails. Technological design and development is shaped by this pattern as the material base of a distinctive social order. Marcuse would later point to a "project" as the basis of what he called rather confusingly "technological rationality." Releasing technology from this project is a democratic political task.

In accordance with this general line of thought, critical theory of technology regards technologies as an environment rather than as a collection of tools. We live today with and even within technologies that determine our way of life. Along with the constant pressures to build centres of power, many other social values and meanings are inscribed in technological design. A hermeneutics of technology must make explicit the meanings implicit in the devices we use and the rituals they script. Social histories of technologies such as the bicycle, artificial lighting or firearms have made important contributions to this type of analysis. Critical theory of technology attempts to build a methodological approach on the lessons of these histories.

As an environment, technologies shape their inhabitants. In this respect, they are comparable to laws and customs. Each of these institutions can be said to represent those who live under their sway through privileging certain dimensions of their human nature. Laws of property represent the interest in ownership and control. Customs such as parental authority represent the interest of childhood in safety and growth. Similarly, the automobile represents its users in so far as they are interested in mobility. Interests such as these constitute the version of human nature sanctioned by society.
This notion of representation does not imply an eternal human nature. The concept of nature as non-identity in the Frankfurt School suggests an alternative. On these terms, nature is what lies at the limit of history, at the point at which society loses the capacity to imprint its meanings on things and control them effectively. The reference here is, of course, not to the nature of natural science, but to the lived nature in which we find ourselves and which we are. This nature reveals itself as that which cannot be totally encompassed by the machinery of society. For the Frankfurt School, human nature, in all its transcending force, emerges out of a historical context as that context is [depicted] in illicit joys, struggles and pathologies. We can perhaps admit a less romantic ... conception in which those dimensions of human nature recognised by society are also granted theoretical legitimacy.
 
Q 13. Which one of the following statements contradicts the arguments of the passage?
A. The problems of command over a disempowered and deskilled labour force gave rise to similar patterns of the capitalist rationalisation of production wherever masses were organised.
B. Paradoxically, the capitalist rationalisation of production is a mark of so-called socialist systems as well.
C. Marx's understanding of the capitalist rationalisation of production and Marcuse's understanding of a "project" of "technological rationality" share theoretical inclinations.
D. Masses are organised in patterns set by Foucault's prisons and Habermas' public sphere.

Answer: Option (D) is correct.

Detailed Explanation: Refer to the following lines: "the problems of command over a disempowered and deskilled labor force; but everywhere [that] masses are organized - whether it be Foucault's prisons or Habermas's public sphere - the same pattern prevails." From this line, we can infer that the same pattern prevails wherever masses are organized. It does not imply that they are organised in the manner established by Foucault's prisons and Habermas' public sphere. Option (D) distorts the information given in the passage and contradicts the information given in the passage. Hence, (D) is the answer. From the same line, option (A) is correct as per the passage. From the second paragraph, line 1, option (B) can be deduced. And from the second paragraph, option (3) can be inferred easily. Hence, options (A), (B), and (C) are ruled out.

Q 14. Which one of the following statements could be inferred as supporting the arguments of the passage?
A. The romantic conception of nature referred to by the passage is the one that requires theoretical legitimacy.
B. Nature decides the point at which society loses its capacity to control history.
C. It is not human nature, but human culture that is represented by institutions such as law and custom.
D. Technologies form the environmental context and shape the contours of human society.

Answer: Option (D) is correct.

Detailed Explanation:  According to the following lines: "critical theory of technology views technologies as an environment rather than a collection of tools," and "technologies shape their inhabitants. "It can be inferred that technology influences human society. There is nothing mentioned about nature's role in shaping society. Hence, options (A) and (B) are eliminated. The passage states that law and customs represent certain aspects of human nature rather than human culture. Hence, option (C) is also ruled out.

Q 15. Which one of the following statements best reflects the main argument of the fourth paragraph of the passage?
A. Automobiles represent the interest in mobility present in human nature.
B. Technology, laws, and customs are not unlike each other if considered as institutions.
C. Technology, laws, and customs are comparable, but dissimilar phenomena.
D. Technological environments privilege certain dimensions of human nature as effectively as laws and customs.

Answer: Option (B) is correct.

Detailed Explanation: The fourth paragraph explains how technology shapes human lives. It says technology is comparable to law and customs. And it represents the interests of those who use it to shape socially sanctioned dimensions of human nature. Hence, option (B) is the correct answer Option (A) is incorrect as it does not encompass the crux of the fourth paragraph. Automobiles are mentioned just as an example. Option (3) is partly correct, but the latter half of this option is incorrect. Option (D) is also incorrect because it distorts the facts of the fourth paragraph.

Q 16. All of the following claims can be inferred from the passage, EXCEPT:
A. Analyses of technologies must engage with their social histories to be able to reveal their implicit and explicit meanings for us.
B. Technologies seek to privilege certain dimensions of human nature at a high cost to the lived nature.
C. The critical theory of technology argues that, as issues of human rights become more prominent, we lose sight of the ways in which the social order becomes more authoritarian.
D. The significance of parental authority to children's safety does not therefore imply that parental authority is a permanent aspect of human nature.

Answer: Option (B) is correct.

Detailed Explanation: Option (A) is derived from the lines: "a hermeneutics of technology must make explicit the meanings implicit in the devices we use and the rituals they script," and that "social histories of technologies such as the bicycle, artificial lightning, or firearms have made important contributions to this type of analysis." Option (C) can be derived from the lines: "critical theory of technology is a political theory of modernity with a normative dimension," and that it belongs to a tradition "according to which advances in the formal claims of human rights take centre stage while in the background the centralization of ever more powerful public institutions and private organizations imposes an authoritarian social order." The passage states, "laws of property represent the interest in ownership and control." Customs such as parental authority represent the interest of childhood in safety and growth." It further mentions that "interests such as these constitute the version of human nature sanctioned by society." This means the concept of human nature is not fixed but is shaped by society and emerges, from the historical context. From this, option (D) can be derived. The only option that can't be inferred is option (B), since the passage doesn't mention anything about the negative impact of technology.

What are some other important CAT Verbal Ability Questions with Solutions?

 Stay informed, Stay ahead, and Stay inspired with MBA Rendezvous.