× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Averages Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
  • exam
  • morning-routine
  • tips-tricks
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Average Questions for the CAT exam are part of the Arithmetic in the CAT exam. Through Averages questions, aspirants are tested on concepts related to Formulas, Concepts, and Permutations. The difficulty level of the Average questions can be easy to moderate.

Average Practice Questions for CAT exam

Q 1. The average monthly income of P and Q is 5050. The average monthly income of Q and R is 6250 and the average monthly income of P and R is 5200. The monthly income of P is
(a) 3500 
(b) 4000
(c) 4050 
(d) 5000

Answer: B

Q 2. Average age of ten persons learning yoga is 32 years. When the age of their instructor is added, the average age becomes 34 years. The age of their instructor is 
(a) 46 years 
(b) 52 years
(c) 54 years 
(d) 56 years

Answer: C

Q 3. The average monthly income of a family of four earning members was ` 15130. One of the daughters in the family got married and left home, so the average monthly income of the family came down to 14660. What is the monthly income of the married daughter? 
(a) 12000 
(b) 15350
(c) 16540 
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer: C

Q 4. The average weight of a class of 24 students is 35 kg. If the weight of the teacher be included, the average rises by 400 g. The weight of the teacher is 
(a) 45 kg 
(b) 50 kg
(c) 53 kg 
(d) 55 kg

Answer: C

Q 5. The average age of the mother and her six children is 12 years which is reduced by 5 years if the age of the mother is excluded. How old is the mother?
(a) 40 years 
(b) 42 years
(c) 48 years 
(d) 50 years

Answer: B

What are the must-do Averages Mathematics questions for the CAT exam?

Q 6. The average weight of 8 men is increased by 1.5 kg when one of the men, who weighs 65 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is
(a) 70 kg 
(b) 74 kg
(c) 76 kg 
(d) 77 kg

Answer: A

Q 7. There were 24 students in a class. One of them, who was 18 years old, left the class and his place was filled up by a newcomer. If the average of the class thereby, was lowered by one month, the age of the newcomer is 
(a) 14 years 
(b) 15 years
(c) 16 years 
(d) 17 year

Answer: A

Q 8. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?
(a) 23 years 
(b) 24 years
(c) 25 years
(d) None of these

Answer: B

Q 9. A batsman makes a score of 84 runs in the 21st inning and thus increases his average by 2 runs. His average after 21st inning is 
(a) 24 
(b) 34
(c) 44 
(d) 54

Answer: D

Q 10. A cricketer whose bowling average is 12.4 runs per wicket takes 5 wickets for 26 runs and thereby decreases his average by 0.4. The number of wickets taken by him till the last match was
(a) 64 
(b) 72
(c) 80 
(d) 8

Answer: C

What are the most important Average questions for the CAT 2024 exam?

Q 11. The average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A, then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. 
The weight of A is
(a) 70 kg 
(b) 72 kg
(c) 75 kg 
(d) 80 kg

Answer: A

Q 12. The average age of a husband and his wife was 23 years at the time of their marriage. After five years they have a one-year old child. The average age of the family now is
(a) 19 years 
(b) 23 years
(c) 28.5 years 
(d) 29.3 years

Answer: C

Q 13. Four years ago, the average age of A and B was 18 years. At present the average age of A, B and C is 24 years. What would be the age of C after 8 years? 
(a) 25 years 
(b) 28 years
(c) 32 years 
(d) 36 years

Answer: D

Q 14. The average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A, then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. 
The weight of A is
(a) 70 kg 
(b) 72 kg
(c) 75 kg 
(d) 80 kg

Answer: C

Q 15. The average age of a husband and his wife was 23 years at the time of their marriage. After five years they have a one-year old child. The average age of the family now is
(a) 19 years 
(b) 23 years
(c) 28.5 years 
(d) 29.3 years

Answer: A

Find some previous year Average questions from the CAT 2023

Q 16. Four years ago, the average age of A and B was 18 years. At present the average age of A, B and C is 24 years. What would be the age of C after 8 years? 
(a) 25 years 
(b) 28 years
(c) 32 years 
(d) 36 years

Answer: D

Q 17. Total expenses of a boarding house are partly fixed and partly varying linearly with the number of boarders. The average expense per boarder is 700 when there are 25 boarders and 600 when there are 50 boarders. What is the average expense per boarder when there are 100 boarders? 
(a) 540 
(b) 550
(c) 570
(d) 580

Answer: B

Q 18. A certain factory employed 600 men and 400 women and the average wage was ` 25.50 per day. If a woman got 5 less than a man, then what are their dailywages?
(a) Man : 25; Woman : 20
(b) Man : 27.50, Woman :22.50
(c) Man : 30, Woman :25
(d) Man : 32.50, Woman : 27.50

Answer: B

Q 19. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25% a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is
(a) 45 
(b) 50
(c) 51.4 approx. 
(d) 54.6 approx

Answer: C

Q 20. Average score of a class of 60 students, in an exam, was 43. Average score of the students who had passed is 52 and the average score of students who had failed is 16. How many failed the exam?
(a) 25 
(b) 20
(c) 15 
(d) 18

Answer: C

What are the most Repeating Averages questions for the CAT 2024?

Q 21. The average of 11 results is 60. If the average of the first six results is 58 and that of last six is 63, find the 6th result. 
(a) 66 
(b) 55
(c) 64 
(d) 68

Answer: A

Q 22. The average weight of 21 boys was recorded as 64 kg. If the weight of the teacher was added, the average increased by 1 kg. What was the teacher’s weight? 
(a) 86 kg 
(b) 64 kg
(c) 72 kg 
(d) 84 kg

Answer: A

Q 23. The average monthly income of P and Q is 6,000; that of Q and R is 5,250; and, that P and R is 5,500. What is P’s monthly income?
(a) 3,500 
(b) 4,500
(c) 6,250 
(d) 4,800

Answer: C

Q 24. The average of 6 numbers is 7. The average of three numbers of them is 5. What will be the average of remaining numbers? 
(a) 15 
(b) 30
(c) 9 
(d) 42

Answer: B

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.