× logo

The Free 30-Day CAT RC Course

"It is designed to help you excel in the upcoming CAT 2024 exam"

-By Lavleen Kaur Kapoor. Over 2,00,000+ Subscribers

read more

No thanks >

25+ Percentage Questions for CAT with SOLUTIONS

Trusted By 12k+ Aspirant
  • exam
  • morning-routine
  • tips-tricks
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
+91
Secure
We don’t spam
Please wait. We Are Processing..
Your personal information is secure with us
By clicking on "Get Now" you agree to our Privacy Policy and Terms of use
We are rated~
rating
450K+
Registered Aspirants
100+
B-Schools Partners
25+
Entrance Exams
CAT

Percentage Questions for the CAT are part of the Quantitative Aptitude section in the CAT exam. In Percentage, questions, aspirants have to learn the formula to score well in the CAT exam. The difficulty level of the Percentage, questions can be easy to moderate.

Percentage Practice Questions for CAT

Q 1. Ashish started a business with an initial investment of 500000. In the first year, he incurred a loss of 4%. However, during the second year, he earned a profit of 5% which in the third year rose to 10%. Calculate his net profit for the entire period of three
years. 
(a) 48800 
(b) 54400
(c) 55000 
(d) None of these

Answer: C


Q2. The present value of an optical instrument is 20000.If its value will depreciate 5% in the first year, 4% in the second year and 2% in the third year, what will be its value after 3 years? 
(a) 16534.5 
(b) 16756.5
(c) 17556.8 
(d) 17875.2


Answer: A


Q 3. The population of a variety of tiny bush in an experimental field increased by 10% in the first year, increased by 8% in the second year but decreased by 10% in the third year. If the present number of bushes in the experimental field is 26730, then the number of bushes in the beginning was 
(a) 25000 
(b) 27000
(c) 28000 
(d) 24600

Answer: D

Q 4. The production of a company has ups and downs every year. The production increases for two consecutive years consistently by 15% and in the third year it decreases by 10%. Again in the next two years it increases by 15% each year and decreases by 10% in the third year. If we start counting from the year 2008, approximately what will be the effect on production of the company in 2012?
(a) 27% increase 
(b) 32% increase 
(c) 37% increase 
(d) 42% increase
(e) 52% increase

Answer: D


Q 5. The present population of a country estimated to be 10 crores is expected to increase to 13.31 crores during the next three years. The uniform rate of growth is 
(a) 8% 
(b) 10%
(c) 12.7% 
(d) 15%

Answer: C

What are the must-do Percentage questions for the CAT exam?

Q 6. Peter earned 40% more money than Albert. Albert earned 20% less than Michael. Peter earned more than Michael by 
(a) 10% 
(b) 12%
(c) 20% 
(d) 25%


Answer: D

Q 7. A large watermelon weighs 20 kg with 96% of its weight being water. It is allowed to stand in the sun and some of the water evaporates so that only 95% of its weight is water. Its reduced weight will be 
(a) 16 kg 
(b) 16.5 kg
(c) 17 kg 
(d) 18 kg

Answer: C

Q 8. Fresh grapes contain 80 percent water while dry grapes contain 10 percent water. If the weight of dry grapes is 250 kg what was its total weight when it was fresh? 
(a) 1000 kg 
(b) 1100 kg
(c) 1125 kg 
(d) 1225 kg

Answer: B

Q 9. An alloy of gold and silver weighs 50 g. It contains 80% gold. How much gold should be added to the alloy so that percentage of gold is increased to 90? 
(a) 30 g 
(b) 40 g
(c) 50 g 
(d) 60 g


Answer: B

Q 10. In a mixture of milk and water, the proportion of water by weight was 75%. If in the 60 gms mixture 15 gm of water was added, what would be the percentage of water? 
(a) 75% 
(b) 88%
(c) 90% 
(d) 100%
(e) None of these

Answer: B

What are the most important Percentage questions for the CAT 2024 exam?


Q 11. The population of a colony was 3600 three years back.It is 4800 right now. What will be the population three years down the line, if the rate of growth of population has been co stant over the years and has been compounding annually? 
(a) 6000 
(b) 6400
(c) 7200 
(d) 9600

Answer: A

Q 12. The value of a flat worth 500000 is depreciating at the rate of 10% p.a. In how many years will its value be reduced to 364500? 
(a) 3 years 
(b) 4 years
(c) 5 years 
(d) 6 years


Answer: C

Q 13. After 30 kg of water had been evaporated from a solution of salt and water, which had 15% salt, the remaining solution had 20% salt. The weight of the original solution was 
(a) 80 kg
(b) 90 kg
(c) 120 kg 
(d) 135 kg


Answer: C

Q 14. 85% and 92% alcoholic solutions are mixed to get 35 litres of an 89% alcoholic solution. How many litres of each solution are there in the new mixture?
(a) 10 of the first and 25 of the second
(b) 20 of the first and 15 of the second
(c) 15 of the first and 20 of the second
(d) 12 of the first and 23 of the second


Answer: E

Q 15. How many litres of a 30% alcohol solution should be added to 40 litres of a 60% alcohol solution to prepare a 50% solution? 
(a) 20 
(b) 24
(c) 30 
(d) 32

Answer: C

Find some previous year Percentage questions from CAT 2023 exam?

Q 16. A 27 quartz capacity car radiator is filled with 18% alcohol solution. How many quartz be drained and then be replaced by a 90% alcohol solution for resulting solution to contain 42% alcohol? 
(a) 7 quartz 
(b) 9 quartz
(c) 11 quartz 
(d) 14 quartz


Answer: C

Q 17. I bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than that I had paid. What percent of the total amount paid by me was paid for the pen?
(a) 37.5% 
(b) 50%
(c) 62.5% 
(d) None of these


Answer: A

Q 18. The majority against a certain motion is equal to 8% of the total number of voting. If 14 of those who voted against it had voted for it, the motion would have been carried by 4 votes. Find the number of votes for and against the motion. 
(a) 112, 126 
(b) 138, 162
(c) 128, 144 
(d) 148, 172


Answer: B

Q 19. The number of votes not cast for the Praja Party increased by 25% in the National General Election over those not cast for it in the previous Assembly polls and the Praja Party lost by a majority twice as large as that by which it had won the previous Assembly polls. If a total 2,60,000 people voted each time how many voted for the Praja Party in the previous Assembly polls?
(a) 110000 
(b) 120000
(c) 140000 
(d) 150000


Answer: C

Q 20. State Electricity Board gives 15% discount on electric bills if it is paid before due date. One person gets 54 as discount. The amount of actual bill was: 
(a) 362 
(b) 359
(c) 360
(d) 361

Answer: C

Q 21. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits?
(a) 32 kg 
(b) 40 kg
(c) 52 kg 
(d) 80 kg

Answer: A

Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous.